dijous, 29 d’octubre del 2015

El Renaixement (1)

Però abans de parlar dels poetes del Renaixemnt, ho hem de fer del corrent al qual pertanyien: El Renaixement.

El Renaixement:

El Renaixement va néixer a Itàlia cap al segle XV, que va continuar durant el XVI i que va rebre aquest nom perquè la seva intenció era fer renéixer l'art grecollatí.
No va ser un moviment únicament literari, sinó artístic en general i el que pretenia és, a partir de la imitació dels models literaris, arquitectònics i pictòrics, que els havien deixat el antics, arribar a superar-los.
Va suposar també una superació de les idees teocèntriques pròpies de l'època medieval i l'adopció  d'una visió més antropocèntrica del món. Iniciaren una reivindicació de la dignitat de l'ésser humà i del seu paper a l'univers.
Hi hagué uns quants avenços tècnics que feren possible aquest canvi de concepció del món:
  • La impremta (segle XV a Europa)
  • El telescopi (segle XVI)
  • El microscopi (segle XVI)
Dintre del Renaixement hi ha el pensament humanista que situava la figura humana, la seva individualitat i manera d'interpretar el món al centre de la seva reflexió. L'humanista era un home culte que sabia llatí i grec, que coneixia la filosofia de Plató i d'Aristòtil i que estava interessat per la vciència, la poesia i l'art. L'humanista acostuma a ser un home que domina més d'una disciplina: és a l'hora, cinetífic, poeta i artista. Leonardo da Vinci en seria un dels exemples més emblemàtics.

Les idees noves van deixar empremtes clares a l'època:
  • Reformes religioses (Erasme de Rotterdam, Luter, la contrareforma catòlica)
  • Descobriments geogràfics.
  • Formulació del sistema heliocèntric (Copèrnic)...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada