dijous, 22 d’octubre del 2015

Com serà el primer control?

Abans de començar a estudiar per un control, hem de saber què hi entrarà i per saber què hi entrarà, hem de saber què hem fet durant aquestes setmanes:

  • Literatura grega: Hem explicat les diferents etapes de la literatura grega, i citat els principals autors de cadascuna, però ens hem aturat en aquells que tenien una obra més significativa o, perquè no dir-ho clarament, aquells dels quals havíem de fer una lectura obligatòria: Homer, Safo i Sòfocles.
    • D'Homer hem de saber: qui pensem que era, a quina època va viure, quantes obres hem conservat d'ell i què expliquen. N'hem llegit un fragment de l'Odissea del qual heu de conèixer els antecedents (allò que havia passat), què passa durant el fragment i la continuació (què passa després). 
    • De Safo hem de saber: qui era, a quina època va viurem quantes obres hem conservat d'ella i quin tipus d'obres escrivia. Del seu Cant a Afrodita, que hem llegit i comentat: hem de saber què diu i com ho diu.
    • De Sòfocles hem de saber: qui era, a quina època va viure, quantes obres hem conservat d'ell, el tema de dues de les seves obres, una de les quals ha de ser, òbviament, Èdip Rei. I d'Èdip hem de saber quina és la seva història familiar, quin és el tema de l'obra, qui i com són els personatges, com s'estructura el contingut, què és la ironia tràgica i com es fa palesa a l'obra, per què podem considerar Èdip un heroi i de què és culpable exactament.

  • Literatura llatina: Podem repetir el mateix que abans, "hem explicat les diferents etapes de la literatura llatina, i citat els principals autors de cadascuna, però ens hem aturat en aquell que tenia una obra més significativa o, perquè no dir-ho clarament, aquell del qual havíem de fer una lectura obligatòria: Horaci."
    • D'Horaci hem de saber: qui era, a quina època va viure, quantes obres hem conservat d'ell i quin tipus d'obres feia. Concretament del Cant d'Alfi hem de saber el seu tema, l'argument i com s'explica. Hem de saber explicar què vol dir el tòpic literari del Beatus Ille i quin altre tòpic literari va sorgir amb Horaci, el Carpe diem.
Però, com serà el control?
  • Hi haurà un fragment d'Èdip que haureu de situar a l'obra i que haureu de comentar amb l'ajut d'algunes preguntes que sobre ell es faran (un màxim de quatre)
  • Es demanaran algunes qüestions més o menys generals sobre l'autor i/o l'obra: altres obres, tema, personatges... (un màxim de tres)
  • Sortirà un fragment (Homer i Horaci), o el poema complet (Safo) d'un dels altres textos que s'haurà de comentar seguint, també, les preguntes que hi haurà. (màxim 4).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada