dijous, 22 de setembre del 2016

Èdip rei. (1)

Aquí teniu el que els antics grecs sabien d'Èdip, quan anaven a veure l'obra:

La tragèdia Èdip Rei de Sòfocles pertany al cicle tebà, s’emmarca a la història dels Labdàcides, una dinastia fundada per Làbdac, pare de Laios i avi d’Èdip. D’aquesta obra hi ha hagut moltes versions diferents i moltes d’elles contradictòries; és l’historiador Apol·lodor qui ens ha deixat el relat que més lliga amb la història de Sòfocles.


Tebes és una ciutat maleïda gairebé des dels seus orígens i aquest estigma marcarà tots els reis de la ciutat. Quan Laios torna a Tebes per recuperar el tron que legítimament li correspon, arrossega la maledicció de Pèlops, rei de l’Èlide, per haver raptat i violat el seu fill Crisip. L’oracle de Delfos va predir a Laios que moriria a mans del seu futur fill, de manera que el rei decideix imposar-se una castedat forçosa. Una nit d’embriaguesa cedeix a l’impuls eròtic i Iocasta, la seva dona, queda embarassada. En un intent d’evitar el que va predir l’oracle, Laios perfora els dit del seu fill perquè ningú el vulgui acollir i ordena abandonar-lo a les muntanyes del Citeró. Però un pastor al servei dels reis de Corint, Pòlib i Mèrope, troba el nadó i el porta als seus amos que decideixen fer-lo passar per fill seu i l’anomenen Èdip (en grec antic, ‘el dels peus inflats’).

Tebes
Quan Èdip arriba a la majoria d’edat, un home ebri li explica que els reis no són els seus veritables pares i el noi, preocupat, els interroga. Aquests li ho neguen i Èdip, no del tot convençut, decideix visitar l’oracle de Delfos, per preguntar-li quin és el seu veritable origen. L’oracle no li aclareix el seu origen i li prediu que assassinarà el seu pare i es casarà amb la seva mare.

Èdip només troba una sortida per evitar que aquesta predicció s’acompleixi: allunyar-se de Corint. 
Abandona la ciutat i, en una cruïlla de camins, es troba amb un senyor acompanyat per cinc servents que el tracten amb menyspreu. Èdip perd el control i els mata: només se salva un dels criats, que aconsegueix escapar. 
Continua el seu camí sense imaginar-se que en aquell precís moment s’havia acomplert una part de la predicció de l’oracle, perquè el senyor que assasinà no era altre que Laios.

Arriba fins a Tebes, una ciutat que està sent atacada per un monstre anomenat Esfinx. És una criatura alada, amb cos de lleó i cap de dona, està situat en un turó i des d’allà planteja un enigma els viatgers: “Sobre la terra hi ha un ésser bípede i quadrúpede amb una sola veu i també tres peus. D’entre tots els éssers que es mouen per terra, per mar o per l’aire, és l’únic que canvia d’aspecte. Però quan camina recolzat en més peus, llavors la mobilitat dels seus membres és molt reduïda.”

L’Esfinx devora qui no aconsegueix resoldre l’enigma i Creont, que després de la mort de Laios governa Tebes, ofereix el tron i la mà de la seva germana Iocasta a qui acabi amb el terrible monstre. Èdip accepta el desafiament i resol el problema: es tracta de l'home que quan és petit es quadrúpede perquè camina de quatre grapes, durant la maduresa és bípede i quan és vell camina recolzat amb el bastó, el tercer peu. 

Un cop desxifrat l’enigma, l’Esfinx se suïcida i Èdip és portat com a nou rei a Tebes i allà es casa amb Iocasta, i tenen dos fills i dues filles: Etèocles i Polinices i Antígona i Ismene. Durant molts anys regna a Tebes amb tranquil·litat fins que un dia comença una gran plaga de pesta mortal que l'obligarà a esbrinar qui va matar Laios. A partir d'aquí comença la història que hem de llegir.


Posem-nos a prova: Sabríeu respondre aquestes preguntes? 
https://classiquesaldia.wikispaces.com/Guia+did%C3%A0ctica.+%C3%88dip+rei

Mirem ara els elements que té com a text teatral:

a. Un espai on representar: on creieu que es podria representar una obra com Èdip rei si es fes a Barcelona? Quin espai escolliríeu?

b. Uns actors que fan veure que són els personatges que surten a l'obra: Us imagineu algun dels actors i actrius que poblen el cinema o el teatre, fent algun dels papers de l'obra? Quins?

c. Els personatges: Quants personatges surten a l'obra? Com es diuen? Com els caracteritzaries?

d. Un autor: Sabem que l'autor va ser Sòfocles, investigueu qui va ser l'últim director que el va dur a escena aquí i quan.

e. El text: Com el qualificaríeu? L'heu trobat fàcil de llegir? Què volen dir els núm que es troben entre claudàtors? Hi ha acotacions? Quina raó doneu a aquest fet? Quin és el tema d'aquesta obra? Creieu que s'hauria de fer una adaptació per fer-lo més representable? Raoneu-ho.

f. El públic:quin tipus de públic creieu que seria l'adequat per aquesta representació?

Tema i finalitat:

  • El principal tema d’aquesta història és la lluita contra un destí injust i aberrant, quan Èdip vol allunyar-se de la predicció de l’oracle més s’acosta a acomplir-la. A l’antiga Grècia la tradició religiosa dictava que cap mortal podia escapar de la voluntat de les divinitats i d’aquesta manera Sòfocles va voler recordar als atenesos fins a quin punt eren d’insignificants davant dels déus “Davant el teu exemple, davant el teu destí, infortunat Èdip, no puc considerar feliç res que sigui mortal” canta el Cor a Èdip Rei.



  • També es pot observar el tema de l’home racionalista de la nova Atenes, a través de la figura d’Èdip, Sòfocles pretenia alliçonar l’home rebel sobre els perills en què podia caure si posava en dubte els senyals dels déus, per observar aquest fet tenim el suïcidi de Iocasta que ha menyspreat els oracles de Delfos i la fi espantosa d’Èdip que ha humiliat el venerable endeví Tirèsias, la veu dels déus entre els mortals.



  • Sòfocles també explora la lluita de l’ésser humà amb ell mateix, amb això podem afirmar que el tema principal d’aquesta obra és el reconeixement, un element clau de les tragèdies, Èdip ha de descobrir l’assassí de Laios per eliminar el càstig de la ciutat però acaba trobant la veritat sobre la seva pròpia identitat i els seus orígens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada