dimecres, 12 d’octubre del 2016

Emily Brontë

I, abans de començar amb "Cims borrascosos", donarem algunes informacions sobre la seva autora, l'anglesa Emily Brontë.


Emily va néixer el 30 de juliol de 1818 a Thorton, i era la cinquena filla d'una família de set germans. 
Passà gairebé tota la seva vida, que tampoc va ser gaire llarga, en un presbiteri de Haworth, a Yorkshire, on son pare, Patrick Brontë, era pastor. En aquest ambient es va desenvolupar el seu talent literari.

Després de la mort de sa mare i les seves dues germanes grans que s'estaven a un pensionat amb elles, son pare i la seva tia materna, Elizabeth Branwell, van decidir que els fills que quedaven visquessin a la casa paterna en llibertat. 
Va ser aleshores quan Emily va crear amb Charlotte, Anne i el seu germà Branwell un món imaginari: Angria, on es desenvolupaven les històries que ells inventaven. Més tard, Emily i Anne van fer pinya, creant els països de Gondal i Gaaldine, segons sembla més austers i més realistes.

Talentosa i somniadora, mai no va reeixir en les seves relacions amb el món exterior. 
L'any 1842, va viatjar a Brussel·les amb la seva germana Charlotte, on va estudiar francès i alemany i va esdevenir una excel·lent pianista, amb una destacada predilecció per Beethoven, però, acabats els estudis, va retornar a Haworth, on va convertir-se en la mestressa de casa del presbiteri i on va dividir la resta de la seva vida entre les feines domèstiques, les passejades pel camp i l'escriptura.

Va escriure molta poesia, on parlava dels personatges del país imaginari de Gondal, explicava la seva experiència personal amb la natura o expressava les seves opinions filosòfiques, fins arribar a la mística en alguns. 

Amb les seves germanes van decidir editar, l'any 1846, un volum amb llurs poemes, assumint-ne elles el cost. A causa dels prejudicis de l'època, van utilitzar pseudònims masculins, i així Emily esdevingué Ellis Bell.

També assumint-ne el cost i amb pseudònim, va publicar l'any següent la seva única novel·la Cims borrascosos (Wuthering Heights), que va obtenir un cert èxit, tot i que molt menor que el que va obtenir la seva germana Charlotte (1816-1855) amb Jane Eyre, publicada el mateix any. 
No va ser fins molts més anys després que la novel·la va començar a ésser reconeguda com una obra mestra.
De retorn a la casa familiar després d'una decepció amorosa, Branwell va caure en l'alcoholisme. Emily, físicament la més forta de la família, va ser qui va tenir una major participació en la seva cura. 
Branwell, però, no es va salvar i, just el dia del seu enterrament, Emily va refredar-se. Va negar-se a rebre cap tractament. 
Va morir de tuberculosi el 19 de desembre de 1848 i està enterrada a la fosa familiar de l'església de St. Michael and All Angels, a Haworth, Yorkshire de l'Oest.




Acabo deixant-vos un documental en anglès sobre la vida de la família Brontë:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada