dimarts, 24 de novembre del 2015

Com hem de fer el comentari del poema.

Cadascun de vosaltres té un poema a analitzar, tots ells diferents, però amb tots ells s'ha de fer una feina semblant, aquí la teniu detallada:

  • La primera part que hem de fer és la introducció: qui va escriure el fragment o poema, quan i a quina obra podem trobar-lo.

Per tant, hem de buscar qui era el poeta, quan va viure, quin tipus de poesies feia, si era o no conegut, si ho és o no ara, què s'ha conservat de la seva obra i, quan ho sàpiguem, en fem un breu text posant-t'hi tot allò que creiem que és imprescindible.

  • La segona part és el tema: ja sabem que tema i argument no són el mateix, el tema s'enuncia en una frase, l'argument no. El tema ens resumeix de què va, quin és el missatge del fragment, l'argument explica, amb paraules més planeres, allò que el text explica al seu torn.
Per tant: el tema d'aquest poema és:... Podem formular-lo de diverses maneres, no hi ha una única frase que expliqui el tema d'un poema, però d'una manera o d'una altra, s'ha d'acabar donant el missatge que l'enuncia. s'ha d'anar amb molt de compte que allò que redactem sigui, realment, allò que volem dir.

  • A la tercera desenvoluparem el contingut, explicarem el poema i ho farem tal i com està disposat, per tant, si té estrofes, anirem dient el contingut que trobem dins de cadascuna, numerant-les si ens sembla necessari. Si no en té, el subdividirem a partir dels punts i a part que contingui, hem de suposar que abans d'un punt i a part hi haurà un missatge complet. 

  • La quarta estudiarà la forma: com es diu el que es diu al poema? i aquesta, potser, és la part que trobem més difícil de fer, perquè no hi estem acostumats, perquè sabem trobar figures, definir-les però no explicar quina funció fan al text... La manera més segura de fer-ho, tot i que no és l'única, la que jo aconsello, però no obligo a seguir és anar llegint vers per vers el poema tot remarcant allò que sembla útil respecte al contingut.

  • I a la quarta part farem la conclusió que no ha de contenir frases tipus "m'ha agradat molt perquè és molt bonic", sinó que ha de ser fruit de la nostra feina. Una vegada acabat tot, podem dir si el poema està o no ben construït, si l'autor deixa clar el seu missatge, si a nosaltres ens sembla bé com aquest missatge s'emet, si ens agrada el missatge en si...
L'últim dia per donar aquesta feina serà el 4 de desembre. Tindreu una hora de classe per començar-la o acabar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada