dijous, 24 de març del 2016

Cims Borrascosos (7). Estructura.

Hem fixat que Cims borrascosos té una estructura de les anomenades in medias res. Ara l'analitzarem amb més profunditat.


In medias res és una locució llatina que significa «enmig de l'assumpte» i es refereix a una història que es comença a narrar en un moment àlgid, per després retrocedir i explicar-ne els precedents i concloure més endavant. S'oposa a les narracions ab ovo, que s'expliquen des del començament i per ordre cronològic. 
Els textos in medias res exigeixen salts en el temps i augmenten el suspens, en començar per un conflicte o moment rellevant.

A Cims borrascosos comença la narració en el moment que Lockwood lloga la Granja dels Tords i fa la visita de cortesia al seu propietari, Heathcliff, a partir d'aquest moment ell, i amb ell nosaltres, descobrirem qui és Heathcliff, qui són la resta d'habitants de la casa i quina és la seva història, cosa que farà de la novel·la una retrospecció permanent amb alguna anticipació que hi haurà dins la retrospecció mateixa.

Quan s'arriba al moment inicial de la novel·la, l'arribada de Lockwood, que enllaçarà amb la seva partida, encara no s'haurà acabat del tot la història, que es clourà un any després, quan Lockwood torna a la Granja i als Cims i la senyora Dean li acaba d'explicar què ha passat des que va marxar fins al moment present.

El fet que hi hagi un punt de vista mòbil: Lockwood, personatge molt secundari de la història, comença a narrar, fins que la Sra. Dean li agafa el lloc, amb el pretext que ell vol saber la història de la família i, de vegades, cita una carta o les declaracions d'un altre personatge, que també fan el paper de narrador, cosa que fa que tinguem un narrador principal (Lockwood que explica al lector), un altre que explica a aquest narrador principal que ens explica a nosaltres (la Sra.Dean que explica la història a Lockwood), i d'altres que fan sentir la seva veu a través de la senyora Dean (exemple. la carta d'Isabella que és llegida per la Sra Dean a Lockwood) fa que puguem parlar d'una estructura de "matrioskes russes"



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada