dimecres, 23 de març del 2016

Cims Borrascosos (5) Estudi de la veu narrativa.

La majoria d'informació que trobareu en aquesta entradai en les que la segueixen, està extretade la pàgina web: http://www.wuthering-heights.co.uk/.

Estudi de la veu narrativa.
"Cims Borrascosos" està narrada per personatges que surten a la novel·la i que hi tenen un paper més o menys important.
El primer que coneixem és el Sr. Lockwood que ha llogat la Granja dels Tords a Heathcliff i que va el primer dia a visitar-lo. 
Arran d'aquest fet, sentirà curiositat pel seu llogater i per les persones que viuen amb ell i demanarà a la Sra Dean, majordoma de la Granja, que li expliqui què en sap. 
Així ella passa a ser la segona narradora de la història, ja que ha viscut al costat d'ells com a part del servei des que té memòria i té moltes ganes d'explicar-se.
Puntualment, però, trobarem que altres personatges agafen les regnes de la narració perquè li expliquen a la Sra. Dean que explica al senyor Lockwood que ens explica a nosaltres, lectors, tot allò que de la història acabem sabent.

Què implica aquesta veu narrativa? Que els lectors sabem els fets d'una manera absolutament mediatitzada per l'opinió que dels fets tenen aquests personatges.

Si féssim un esquema de les diverses veus narratives tindríem que:

  • Els capítols 1 2, 3 i part del 4 ens els narra Lockwood directament.
  • A partir del capítol 4 la senyora Dean començarà la seva tasca com a narradora i trobarem que ho és ella durant la majoria de capítols, tot i que puntualment altres personatges la supliran amb el pretext que ells li expliquen a ella alguna cosa significativa:
    • Així trobem que al capítol 9 torna a aparèixer Lockwood com a narrador, però explicitant-nos que ell ja ha sentit tota la història de veu de la senyora Dean i que ara ens la transcriu. 
    • Al capítol 13 una carta que Isabella li ha enviat i ella encara guarda ens permet saber com va la seva vida. 
    • Al capítol 17 Isabella apareix a la Granja dels Tords a punt per escapar de Heathcliff amb el seu fill i també és la senyora Dean qui la rep.
    • Al capítol 24 és Cathy qui explica a la senyora Dean la seva relació amb Linton Heathcliff.
    • Al capítol 25 la senyora Dean acaba el relat de tot el que havia passat abans que Lockwood arribés.
    • Al capítol 29 ens transmet les paraules que Heathcliff li diu.
    • Al capítol 30 és Zillah qui explica a la senyora Dean com viuen als Cims i quan sembla que es clou la seva història: Així acabà la història de la seyora Dean.
  • Després Lockwood marxarà cap a Londres, fet que ell mateix narrarà al capítol 31. 
  • Als tres últims capítols tornem a trobar Lockwood que visita els Cims i primer ell, i després ella acaben de narrar-nos la història.


Per tant podem parlar de narradors testimoni amb papers més o menys importants a la trama.
Aquests narradors són subjectius i no se n'amaguen, nosaltres sabem quina opinió tenen tant dels fets que expliquen com dels personatges que protagonitzen aquests fets, cosa que fa que tinguem una visió filtrada de tot plegat.

Ara bé, quan nosaltres llegim també sabem destriar el gra de la palla d'una manera més o menys subjectiva, som lectors amb opinió, cosa que fa que tinguem més o menys simpatia per uns personatges o altres no només pel que els narradors ens diuen d'ells sinó també per la nostra pròpia manera de entendre les coses i de veure-les.
Ho exemplifico: segurament dos lectors que jutgin de manera diferent la senyora Dean, tindran dues visions diferents de la resta de personatges de la història.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada